|
Na stronie www.chili.miopatia.pl można znaleźć przegląd nieprofesjonalnej kultywacji jadalnych papryk. Autor witryny pokazuje na niej lubiane przez siebie odmiany oraz pokazuje nieskomplikowane wskazówki dotyczące rozrostu jadalnych chili . Ze względu na ogromną rozmaitość i stosunkową łatwość uprawy, jadalne chili, aczkolwiek nie są naszym rodzimym bogactwem, cieszą się w naszym kraju coraz większą popularnością. Sporo podtypów, poza aromatycznymi owocami, jest też ozdobna. Gdy damy którąś z jadalnych papryk na naszym balkonie to poza całoroczną dostawą ostrej przyprawy, będziemy posiadali ciekawą sadzonkę, która nie wymaga wiele wysiłku, a wygląda ciekawie. Na naszej platformie mogą państwo zaznajomić się z ogólną charakterystyką posiadanych odmian. W zakładce ODMIANY zobrazowane są wszystkie te rodzaje, które twórca strony sam uprawia i sam może zobaczyć tok ich dojrzewania i owocowania. Rodzaje opisane są poprzez krótką metryczkę oraz opis. W metryczce, poza podstawowymi danymi, zobaczą państwo zarówno poziom pikantności opisywanego rodzaju. Jest to istotne dla początkujących hodowców, aby z zapędu nie porwać się na zajadanie chili, która może mieć bardzo wysoką notę w skali ostrości (od 1-10), a następnie mieć spore nieprzyjemności podczas jedzenia. Ci lubiący pikantność w jedzeniu będą się rozkoszować wielorakością odmian i posmaków, jednakże koniecznie należy zauważyć , że ekstremalne w wartości pikantności podtypy są nie dla miłośników papryczek o niewyrobionych żołądkach. Substancją odpowiedzialną za intensywny smak w ostrych papryczkach jest kapsaicyna, czyli organiczny związek chemiczny działający na kubki smakowe i błony śluzowe. Nie jest powszechnie wiadomym, ale kapsaicyna rozpuszcza się w tłuszczach, nie w wodzie, dlatego jeśli nas piecze za bardzo gaszenie ognia wodą nie przyniesie efektu, trzeba wypić coś tłustego (doskonale sprawdza się mleko). Strona związana jest z funpagem na Facebooku, który posiada aktualne donosy z aktualnych hodowli oraz najbardziej ciekawe zdjęcia. |